Sistematik Derleme Eğitimi

Amaç

Bu eğitim, özellikle makale yazımında sistematik derleme konusunda kendini geliştirmek isteyen kişiler için düzenlenmektedir. Bu bağlamda, eğitim içeriğine, sıklıkla kullanılan kapsama yönelik derlemeler, meta-sentez ve bibliyometrik analiz türleri dahil edilmiştir. Son dönemlerde, oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan sistematik derleme konusuna bu giriş niteliğindeki eğitim ile araştırmacıların veri toplama ve veri analizi konularında bakış açılarını geliştirmelerine ve zenginleştirmelerine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.


Kapsam

Sistematik derleme eğitiminin ilk başında sistematik derleme çalışmaları ile ilgili genel bir perspektif oluşturulmaya çalışılacaktır. Bu amaçla farklı türdeki sistematik derlemeler (örneğin, kapsama yönelik derlemeler, bibliyometrik çalışmalar, anlatı derlemeler, nitel meta-sentez, vb.) tanıtılacak ve genel olarak bir sistematik derlemenin aşamaları yayımlanmış uluslararası farklı türden sistematik derleme örnekleri üzerinden açıklanacaktır. Daha sonra, bibliyometrik analizlerin nasıl yapıldığı uygulamalı olarak gösterilecektir. Bibliyometrik analiz için potansiyel veri kaynakları tanıtılacaktır. Ardından Web Of Science kaynağı kullanılarak verilerin indirilmesi konusunda uygulamalı bir anlatım yapılacaktır. Web of Science’tan elde edilen veriler VosViewer uygulamasına aktarılacak ve çeşitli görselleştirme analizleri yapılacaktır. Sonrasında, kapsama yönelik derlemelere yoğunlaşılacaktır. Bu derlemelerde amaç belirlenen bir konuda incelenmesine karar verilen kaynakların içerik bilgisine ulaşmak ve bunları belli bir düzen çerçevesinde analiz etmektir. Bu kapsamda özellikle çalışmaların odaklandıkları konu, kullandıkları kuramsal çerçeve ile çalışmalarda faydalanılan araştırma yöntemleri (yöntem, veri kaynağı, analiz düzeyi vb) incelenmektedir. En son olarak da nitel çalışmaların yeniden değerlendirilmesi olarak tanımlanan meta-sentez ele alınacaktır.


Eğitimciler

Dr. Sedat Gümüş

Dr. Gümüş, Hong Kong Eğitim Üniversitesi Eğitim Politikası ve Liderlik Bölümü’nde Doçent ve Asya-Pasifik Liderlik ve Değişim Merkezi’nde Araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Öncesinde Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Aarhus Üniversitesi’nde (Danimarka) öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Doktora derecesini 2012 yılında Michigan Eyalet Üniversitesi (ABD) Eğitim Yönetimi Bölümü’nde almıştır. Doktora öğrenimi sırasında University Council for Education Administration (UCEA) Lisansüstü Öğrenci Konseyi’nin kurucu yönetim kurulu üyeliğini yapmıştır. Halen Rowman & Littlefield Okul Liderliği Kitap Serisi danışma kurulunda görev yapmakta ve çeşitli akademik dergilerde editoryal sorumluluklar üstlenmektedir.


Dr. Yusuf İkbal Oldaç

Dr. Yusuf İkbal Oldaç, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, ODTÜ’de yüksek lisans yaptı. Doktora derecesini tam burslu olarak Oxford Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden aldı. Dr. Oldaç, hali hazırda Hong Kong Araştırma Fonları Konseyi’nin doktora sonrası araştırmacı üyesidir ve aynı zamanda Lingnan Politika Çalışmaları Enstitüsü’nde akademisyendir. Araştırma ilgi alanları küreselleşme bağlamında uluslararası-karşılaştırmalı yükseköğretim üzerinedir.


Dr. Mehmet Şükrü Bellibaş

Mehmet Şükrü Bellibaş, Adıyaman Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Yönetimi Bölümü’nde doçent olarak çalışmaktadır. Michigan Eyalet Üniversitesi’nin Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamlayan Dr. Bellibaş, doktora sonrası araştırmalarını Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi’nde gerçekleştirmiştir. Araştırma ilgi alanları arasında karşılaştırmalı ve uluslararası eğitim, eğitim liderliği, okul geliştirme ve öğretmen profesyonel öğrenmesi yer almaktadır. Halihazırda Almanya’nın Lüneburg şehrindeki Leuphana Üniversitesi’nde Alexander von Humboldt Vakfı bursiyeri olarak Deneyimli Araştırmacı pozisyonunda araştırmalarına devam etmektedir.


Yer

ÇEVRİM İÇİ

Zoom linki 2 HAZİRAN 2023 Cuma günü kayıtlı katılımcılara gönderilecektir.


Tarih

3 HAZİRAN 2023 Cumartesi


Katılımcı Grubu

Sistematik derleme konusuna ilgi duyan araştırmacılar, öğretim elemanları ve yüksek lisans ve doktora öğrencileri


Katılımcı Sayısı

Ayrılan kontenjan 30 kişiliktir.


Katılım Formu

Başvurular kapanmıştır.

ÖNEMLİ: Ödeme ile beraber lütfen formu da doldurmayı unutmayınız!


Katılım Ücreti

GrupCumartesi
Öğretim Elemanları500 TL
YÖÇAD Üyesi Öğretim Elemanları400 TL
Lisansüstü Öğrenciler300 TL
YÖÇAD Üyesi Lisansüstü Öğrenciler200 TL

Hesap Bilgileri

Hesap Adı: Yükseköğretim Çalışmaları Derneği

Garanti Bankası Pendik Şubesi Şube Kodu: 137

Hesap No: 6293098

IBAN: TR92 0006 2000 1370 0006 2930 98 


Son Başvuru Tarihi

01 HAZİRAN 2023 Perşembe


Katılım Sertifikası

Katılımcılara, Yükseköğretim Çalışmaları Derneği logolu katılım sertifikası verilecektir.


Program

3 Haziran 2023 Cumartesi

Çevrimiçi

SaatKonuEğitimci
09:45 – 10:00Açılış
10:00 – 12:00Sistematik Derleme
Çalışmalarına Giriş
Dr. Sedat Gümüş
12:00 – 13:00Öğle Arası
13:00 – 15:00Bibliyometrik Analiz :
Uygulamalı Anlatım Oturumu
Dr. Yusuf İkbal Oldaç
15:00 – 15:30Ara
15:30 – 17:30Kapsama Yönelik Derlemeler ve
Meta-Sentez
Dr. Mehmet Şükrü Bellibaş
17:30 – 17:45Kapanış

Düzenleme Kurulu

  • Dr. Elif Bengü
  • Dr. Fatma Nevra Seggie
  • Şahabettin Aksab

Sorularınız için lütfen yandaki mail adresi ile iletişime geçiniz: bilgi@yocad.org.tr