Çalıştaylar

2. Sosyal Bilimlerde Nicel Araştırma Çalıştayı (6-7 Nisan 2019)

Amaç

Bu çalıştay, sosyal bilimlerde nicel araştırmalar konusunda kendini geliştirmek isteyen kişiler için tasarlanmıştır. Bu kapsamda araştırmacıların en çok kullandıkları Hiyerarşik Lineer Modelleme (Çok Düzeyli Modeller – HLM) ve Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) analiz türleri çalıştay içeriğine dahil edilmiştir. Son yıllarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan HLM ve SEM ile araştırmacıların veri analizine bakış açılarını geliştirmelerine ve zenginleştirmelerine katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Kapsam

Çalıştay boyunca, sosyal bilimler alanındaki bir araştırmacının çalıştaya konu olan istatistiksel yöntemlerden herhangi birini kullanmaya ihtiyacı olduğunda izlenmesi gereken işlem ve süreçlere ve en iyi uygulamalara odaklanılacaktır. İkincisini gerçekleştirdiğimiz Nicel Araştırma Çalıştayı’nda, her bir konu kendi içinde öncelikle temel konuların işlenmesi ile başlayıp sonrasında daha ileri konu ve uygulamalar ile tamamlanacaktır. Bir analiz için değişken türlerini anlama, değişkenler oluşturma, yeniden kodlama, tek değişkenli ve çok değişkenli veri analizleri, betimleyici istatistikler, verilerden grafik oluşturma ve görselleştirme, analiz çıktılarını düzenleme ve okuma gibi her bir araştırmada karşılaşılan analiz süreçlerine çalıştay kapsamında yer verilecektir.

1. Sosyal Bilimlerde Nicel Araştırma Çalıştayı (5-6 Mayıs 2018)

Amaç

Bu çalıştay, sosyal bilimlerde nicel araştırmalar konusunda kendini geliştirmek isteyen kişiler için tasarlanmıştır. Bu kapsamda araştırmacıların en çok kullanmak durumunda kaldıkları analiz türleri belirlenerek çalıştay içeriğine dahil edilmiştir. Bu istatistiksel programlar arasında ileri düzey istatistiksel paket programı olan R kullanımına da özel bir yer verilmiştir. Son yıllarda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan ve ücretsiz istatistiksel yazılım paketi olan R ile araştırmacıların veri analizine bakış açılarını geliştirmelerine ve zenginleştirmelerine katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Kapsam

Çalıştay boyunca sosyal bilimler alanındaki herhangi bir araştırmacının çalıştaya konu olan istatistiki yöntemlerden herhangi birini kullanmaya ihtiyacı olduğunda izlenmesi gereken işlem ve süreçlere ve en iyi uygulamalara odaklanılacaktır. Nicel Araştırma çalıştayında, her bir konu kendi içinde öncelikle temel konuların işlenmesi ile başlayıp sonrasında daha ileri konu ve uygulamalar ile tamamlanacaktır. Bir analiz için değişken türlerini anlama, değişkenler oluşturma, yeniden kodlama, tek değişkenli ve çok değişkenli veri analizleri, betimleyici istatistikler, verilerden grafik oluşturma ve görselleştirme, analiz çıktılarını düzenleme ve okuma gibi her bir araştırmada karşılaşılan analiz süreçlerine çalıştay kapsamında yer verilecektir.

1. Uygulamalı Nitel Araştırma Çalıştayı (13 Mayıs 2017)

Amacı ve Önemi

Son yıllarda sosyal bilimlerin eğitim, psikoloji ve sosyoloji gibi çeşitli alanlarında ve özellikle sağlık ile ilgili yapılan araştırmalarda nitel araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanımı artmıştır. Nitel araştırmacılardan, bu çalışmalarda,  değerlendirmeden ziyade, daha derinlemesine anlamlar ortaya koymaları ve yeni fikirler üretmeleri beklenmektedir. Nitel araştırma yöntemleri kullanılarak yapılan çalışmalar, nitel ve nicel araştırma yöntemleri arasındaki farklılıkların tekrar gündeme gelmesine neden olmuş, araştırma yöntemleri, teknikleri ve uygulama şekilleri, araştırmalarda etik ilkeler, geçerlik ve güvenirlik ölçütleri, araştırmanın ve araştırmacının nesnelliği ve öznelliği üzerine yapılan tartışmalara hız kazandırmıştır.

Bu tartışmalar da göstermektedir ki nitel araştırma sırasında kullanılan yöntem ve yaklaşımlara özen ve titizlik göstermek gerekmektedir. Bu çalıştayın amacı, nitel araştırma öğretimi ve uygulaması ile ilgilenen araştırmacılar, öğretim elemanları ve öğrencilere yardımcı olmaktır. Katılımcılar, kuramsal bilginin yanı sıra araştırma deneyimlerini ve problemlerini paylaşma, tartışma imkanı bulacaktır. Uygulamalı olması yönüyle, bu çalıştayın yapılacak nitel araştırmalara önemli katkılar sağlayacağına inanılmaktadır.